籃球做媒人 留棟梁低調結婚!



lautungleung_basketball_151114-2

【體路專訊】南華籃球隊的「巨人」中鋒留棟梁今日(14日)與拍拖四年的女友Becky拉埋天窗,這位27歲的港將與女友今天低調註冊結婚,希望以簡單為主展開人生新一頁。

lautungleung_basketball_151114-3

這位6呎9吋高的「長人」透露與太太因籃球而結識,希望婚後繼續於籃球上發展以報答太太一直的支持:「我同太太拍拖差不多4年,半年前開始計劃結婚,因為大家個性都比較內斂所以都係以簡單為主,我同太太係因為籃球結識,亦都係籃球場相遇,籃球可以話係我地半個媒人。」

lautungleung_basketball_151114-1

他指二人都喜歡籃球,太太亦是他半個球迷,「既然佢係我球迷,希望來年係球場可以用好既表現吸引佢注意。」至於婚後的計劃暫時未決定,他表示要享受一下二人世界先,更戲言若將來有小朋友,希望眼晴比他大一點。

文:徐飛
圖:受訪者提供

image_pdf
image_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap