何為Glycemic Index 升糖指數?



前幾日我的一位學員“文傑BB”不停同我講話呢個星期無瘦過、個磅又無變過,問我發生咩事(令我無言的答案在下面)跟住send左張關於GI嘅圖比我問係咪運動後唔食得嘢?
相信呢個都係好多人的問題,我們今天就略略講一下吧……1040649_498302586907338_357161754_o
Glycemic Index 升糖指數GI 即Glycemic index 升糖指數,簡單咁講就是你食了東西後血糖上升的速度,GI 高就升得快、跌得快;GI 低的就升得慢、跌得慢,血糖跌得快就會使我們很快便會產生飢餓感,所以咪又食嘢囉……咁你又會問我只食GI低的食物便可控制體重嗎?其實體重控制除了GI外還有很多方面的配合,因為還有高熱量、高脂肪、高糖的食物都會使我們脂肪積聚呢!

一般GI將食物排列在0-100,GI 高的食物也不代表碳水化合物高,無錯我們運動過後我們較易吸收,不過易吸收並不代表“肥”,運動過後約30分鐘便補充營養及碳水化合物以確保不停有能量為我們繼續燒脂吧。

他跟著我的指引在這5個星期減了5磅,絶對正常呢~他不是相信一星期能減10磅的“電動震震機”吧……

最後我問佢上星期如何進行訓練?
他說跟足我的指引去訓練,訓練完畢後便到7仔叮個飯食以補充碳水(shocked ),另外食了兩晚宵夜同打左一晚邊爐XD……(無言,真係睇少陣都唔得-_-“)

想知更多體適能資訊可到我的Facebook Fan Page “體適能平台 Sport Science”,多謝支持!!
想了解更多第十四屆全國運動會香港隊資訊,請瀏覽www.lcsd.gov.hk/14NG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap