Red Bull King of the Rock 與別不同的精髓



【體路專題】Red Bull King of the Rock街頭味道十足,此項街頭籃球盛事將於週日(26日)展開公開資格賽,賽事吸引216位籃球好手參與,力求代表香港出戰土耳其的總決賽席位!不過但King of the Rock究竟係點樣非一般籃球比賽?開賽前,七大不同你要知!

kingoftherock_redbull_basketball_150716_4

1)只有1-on-1

平日五人籃球或三人籃球大家打得多,Red Bull King of the Rock就係反傳統的1-on-1賽事,無傳球、無單擋,個人突破能力要好之餘,防守能力亦係贏輸關鍵,而且不論你係中鋒或後衛都有機會於場上對決,Red Bull King of the Rock考驗大家的全面技術!

redbull_KOTR_cheungting.jpg

2) 比人大炒就出局!

平日街場打開7分定11分?King of the Rock呢項街頭籃球賽會以兩分球與三分球賽制進行,比賽全場5分鐘不停錶,不過若比賽中有一方取得11比0的領先,則提前結束比賽,落後者就要即時出局(13比2則無需提前結束),所以掌握比賽節奏非常重要!

redbull_KOTR_chanwaihong

3)首個女子 1 on 1 Queen of the Rock

坊間唔少比賽都只有男子賽事,但上屆上演Red Bull Queen of the Rock後大受好評,不少女將都有大顯身手的機會,當中上屆香港區代表卓婷最終奪得全球總亞軍,所以就算男女混合比賽,你都未必贏到卓婷!

redbull_KOTR_cheungting2

4) 打波兼交流文化?

Red Bull King Of The Rock除了本地籃球員大家同場切磋外,香港區總冠軍更可以到土耳其出戰全球總決賽,與32位來自21個國家的世界級球手交手。2010年,Red Bull在被荒廢了超過50年的美國舊金山惡魔島(The Rock),集合了64位西岸的籃球好手,舉辦了首屆一對一籃球比賽「Red Bull King of Rock」。第2屆起這項比賽更成為全球性賽事,吸引了從世界各地而來的籃球好手互相競技,賽事水平和選手的爭勝心每年遞增。今屆Red Bull King of Rock World Final將於土耳其舉行,除了一場球技切磋,與外國勁人對壘外,亦係一場屬於全球籃球人的文化交流!

redbull_KOTR_1

5) 非一般場地 赤柱航海學校vs 室內籃球場

每年King Of The Rock舉辦賽事地點都非常講究,今年香港總決賽就會於赤柱航海學校上演。赤柱航海學校亦係香港滑浪風帆代表的訓練基地,在呢座擁有近70年歷史的學校內比賽,同以往室內場比賽嘆冷氣比賽自然唔同,因為今次會係吹住海風打波,更有街頭風味!

6) 體能係致勝關鍵!

要贏得King Of The Rock香港區總冠軍,除了識贏波外,仲要係連贏六場!今年King Of The Rock就舉辦了7月26日及8月1日的公開資格賽,吸引192位球手由資格賽打起,力爭出戰8月15日於赤柱航海學校的香港區決賽席位,所以要於眾多強手之中突圍而出,無體能點樣應付呢?

redbull_KOTR_2

7) Wings Team 為你打氣!

籃球場上又點少得女仔嘅尖叫聲? Red Bull Wings Teams除了會不時送對翼比你之外, 重會全程支持每個球員! 為大家的一個轉身, 一次投籃而吶喊歡呼!

Red Bull King of the Rock詳情

沙田公開資格賽

日期: 2015年7月26日(星期日)
地點: 基督教國際學校室外籃球場 – 公眾免費入場
比賽時間: 中午12時至晚上六時
名額: 96名

油麻地公開資格賽

日期: 2015年8月1日(星期六)
地點: YMCA青年會京士柏百週年紀念中心室內籃球場
公眾免費入場
比賽時間: 中午12時至晚上六時
名額: 96名

Red Bull King of the Rock / Queen of the Rock 港澳區總決賽

日期: 2015年8月15日(星期六)
地點: 赤柱航海學校 –  公眾免費入場
比賽時間: 中午12時至晚上八時

更多詳情請參閱: www.redbull.hk/kingoftherock

原文刊於Red Bull

想了解更多第十四屆全國運動會香港隊資訊,請瀏覽www.lcsd.gov.hk/14NG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap