20150404-02jerryliu

【體路專欄】係激戰裡面張家輝同彭于晏攞住兩條大麻繩fing吓fing吓好鬼型!

搞到我都忍唔住買返條係戲入面做training嘅戰繩(battle rope)返公司,我係一啲台灣網站好耐之前已經有留意呢條繩,其實果條大麻繩係叫“Battling Rope”,中文直譯叫“戰繩”,係由體能訓練大師Brookfield所開發嘅一套訓練系統,呢套系統為佢再添了不少同肌力相關嘅世界冠軍。

20150404-01jerryliu

Battling Rope 可以訓練我地嘅肌力、肌耐力、身體協調性同核心嘅力量,當然唔少得心肺功能啦,係美國NFL,MLB,NBA,MMA 都有用來做訓練㗎。

戰繩直徑一般有1.5寸、2寸同2.5寸,整條長12-30尺都有,當然越長個難度就越高,戰繩訓練又係利用震動時嘅離心力造成不穩定去鍛煉我地嘅穩定性,訓練時可用不同節奏嘅音樂配合不同嘅動作,令戰繩製造出不優美嘅波浪,增加樂趣同視覺享受。

今日試玩幾個動作,爆汗指數真係一流!!
用嚟訓練耐力、力量,身體協調性方面都好正!!

試玩戰繩去片!!

Comments