20130111-yuchuiyee各位blog友,大家好!

熱烈歡迎大家黎到「體路」呀~.~

2013年就已經過左10日了,唔知大家新一年又有D咩新既願望呢?

作為運動員,新年願望就一定係新賽季可以有好成績啦!而好成績,就當然係要透過日復日,年復年既訓練得黎啦!

訓練之餘,余翠翠既生活仲有好多好玩既野o既~

其中,我覺得最like既好玩野,就係……

「做電台」喇!

我想,大部分既人,細細個時,都會有幻想過做「DJ」,總覺得「DJ」這個職業很特別,就是聊聊天,吹吹水,輕輕鬆鬆就完成工作。小時候幾個小朋友玩RPG(角色扮演遊戲)時,總會玩過扮DJ掛。

到我真係有機會參與電台節目主持,才知道原來吹水都唔係易事!做節目前要準備資料,on air 時,又要識「執生」,講野又唔可以有dead air,仲要睇住個鐘做人(因為要去新聞),不過我覺得最難呢,都係點樣o係拍檔間「插咀」喇!

記得最初做節目時,講得最多既就係「唔!」點解?因為我覺得我成日都搵唔到適合既位講野咯……又唔想比聽眾覺得我地幾個主持爭野講咁……

我都要用左差不多半年左右既時間先搵到個默契同自己角色既定位。

而家每個星期六返電台主持節目,已經成為左我既習慣了!當每一次我同人介紹,我做電台節目時,都不禁咀角有點向上翹 @[email protected]

無法啦~做電台啊!夢想黎架嘛!

逢星期六晚上七點到八點,香港電台第一台「十項全能」

記得捧場喇!

 

Comments