欖球波衫咁緊身有段古?#rugbyfriday



rugbyshirt_150129-1

【體路專題】仲有個多月就踏入欖球季節,各位讀者準備睇Rugby Sevens(香港七人欖球賽)的同時,當然要提早做足功課啦!上周 #RugbyFriday 同大家介紹了最早欖球由豬膀肛製造,今星期就同大家分享一吓,點解欖球波衫波褲咁短、咁窄同咁緊身啦!

20140328-RUGBY15

20140508-rugby

眾所周知,欖球比賽最吸引之處,就在比賽過程中,防守一方可抱截(Tackle)攻方持球員以阻止其進攻,雖然抱截方式和位置均有所限制,以避免選手受傷,不過亦因為抱截呢種方式,所以近年欖球波衫及波褲均設計得非常緊身,主要減少衫的長度,限制對手抱截的機會。

rugbysevens_140330-10

不過,早期的欖球波衫以棉製造,但由於棉製波衫會惡劣天氣下,令球衣吸收很多汗水、泥漿等,令一套棉製球衣重大約6至8磅,增加了球員負擔。所以近年欖球波衫擺脫了昔日大大件棉製款式,2007年開始,威爾斯欖球隊便帶頭穿上新款球波衫,改以聚酯纖維等其他物料製造,令球員進攻時波衫比棉衣更滑手,而且緊身設計更難令防守球手取得「把手」!

早期欖球波衫以棉製造
早期欖球波衫以棉製造

當然,緊身設計近年成為欖球員的賣點,網上就有唔少網民大讚欖球波衫,因為唔少人異口同聲話欖球波衫令欖球員「弗爆」身型更突出,更吸引女性觀眾入場。各位鍾意睇欖球的朋友,大家認唔認同呢個係原因之一呢?

近年欖球波衫愈多花款
近年欖球波衫愈多花款

圖:網上圖片

image_pdfimage_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap