20130524-bear03

今次於韓國仁川舉行既東亞男子籃球錦標賽預賽,我們總算以預期目標歸來,以第 4 名獲得正式既入場資格,總算達到預期目標,真係可喜可賀!

今次帶返黎香港既除左張入場券外,另外仲帶左一 D 新思維返黎,喺其他外隊身上面真係睇到好多野,唔單止技術,仲有好多周邊既配套,已經好值得我地好好咁學習。

先講技術,望勻晒咁多隊,我眼見既只有台灣及主隊韓國同我地體型最接近,但點解對方能夠於東亞區既籃球場上站穩陣腳,而香港就做唔到?以我自己個人少少分析,首先台灣一向是以個人技術及力量為主,大部份球員都操到手瓜起腱,再配合埋佢地既外投,總算係東亞區霸到個位置。

而韓國就無台灣球員咁大隻,身型普遍都係鋼條身型,了了瘦瘦,同香港既球員差唔多,但係點解佢地能夠單靠呢副身軀,可以係東亞,甚至能與其他西亞球隊抗衡?就係靠佢地傳統落黎既快速上落,熟到爛既默契,機動性既走位及準繩既射術,避開左同 D 高大既球隊正面碰撞,針對高大球員靈活性低既問題,去戰勝對手,所以韓國籃球既風格好值得矮細既球員去學習,係呢方面我相信香港既球員只要能夠付出時間同決心,一定能夠有所提升及突破。

20130524-bear01

▲港隊出發前大合照。

20130524-bear02

▲港隊於南韓仁川市內留影。

20130524-bear04

▲梁民熊(右)與隊友黃鎮煒(中)和方誠義(左)均有份出戰今屆東亞籃球錦標賽。

待續……

Comments