在剛這過去的上星期,完成了今年的第四個比賽,也是暫時來說今年成績最好的一個比賽。總成績第二名,只係落敗於去年奧運金牌的荷蘭選手,這個成績其實也挺滿意的,始終前三個比賽的成績都總是差一點點或未能發揮得好,這個第二名也好及時增加了少少信心,準備緊接而黎的幾個比賽。 

其實講真…運動員的生活都幾悶,每日都離不開落水,體能,食飯,瞓覺,所以其實真的無咩特別野可以分享…但有一樣少少不同的,就係因為經常要參加不同比賽的原因,所以我地都可以將呢幾樣事件在不同的地方和國家進行,或者都係我地喺沉悶的訓練中找回少少樂趣的方法。
IMG_2773
就講講剛剛去比完比賽的那個地方,Lago di Garda, 位於意大利北部,係意大利最大的一個湖。呢個地方風景好靚,湖的四周都被高達到1600-2000米的高山包圍住,山的頂部還有好多雪,第一次黎到呢個地方就被它的風景吸引住了。但有一個問題就係,我地係玩風帆的,湖水都係雪山流落黎的雪水…初頭一兩日落水時,手指腳指都凍到快要無知覺,還好過了幾天後都慢慢適應了,開始少了痛的感覺。整體來說,Lake Garda都係一個好地方!如果有機會的話,我都希望可以再去一次,因為…風景真係好靚!不過我地只係逗留兩星期,比賽結束後就返回荷蘭,準備今次歐洲之行的最後一個比賽。

Comments