仁川亞運獎牌吹「韓風」



incheon_asiangame_medal

【仁川亞運倒數8日】每屆亞運會最關心除咗吉祥物,當然仲有獎牌啦!每個運動員都希望掛上頸上面嘅仁川亞運會獎牌就以中間嘅五角形為設計重心!五角形所連接的是天空(Airport)、大海(Seaport)、資訊(Teleport)、休閒(Leisureport)、商務(Businessport)等五種要素,代表住舉辦城市仁川係韓國東北亞樞紐城市。

而係獎牌後面,就史上首次出現同時用韓韓語和英語標記了口號「和平的氣息與亞洲的未來」(Diversity Shines Here),唔知關唔關呢期「韓風」事,等各地運動員都有機會學吓韓文呢!?

——————————————————————————————————————————————————————————

體路亞運直擊由亞聯工程、太陽國際資源有限公司及adidas全力支持!

想了解更多第十四屆全國運動會香港隊資訊,請瀏覽www.lcsd.gov.hk/14NG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap