政治和亞運從來分不開!



incheonasiangame-140914

【仁川亞運倒數第9日】政治和體育從來都分不開!

歐洲足協因應早前國際局勢,決定俄羅斯的球會不會在所有歐洲球會賽中對烏克蘭的球會,以色列球會的主場賽事就需要移居至中立場舉行。歐盟更考慮會否繼上世紀冷戰後杯葛俄羅斯參與體育大賽,包括下屆由俄羅斯主辦的世界盃。

亞運場上,同樣有類似情況。東南亞小國東帝汶在足球項目的分組賽上,巧合地遇上曾統治她們近24年的印尼,即使東帝汶與印尼關係一般,但東帝汶唔少足球員夢想就係去印尼踢足球,亦但唔少人睇印尼波大,去年已經有3人喺印尼踢波喇!今次亞運對戰或者有種「師傅鬥徒兒」戲碼!

至於對香港球迷嚟講,港足就於07年世界盃外圍賽亞洲區預賽次回合賽事,於大球場對戰過東帝汶或者留下D印象,當時港足以8:0取勝。07年時東帝汶足球隊雖然係魚腩部隊,但事隔咁多年,呢支球隊多年大攪青訓,亞運時或者可以見到佢哋脫胎換骨,踢場好波0架!

——————————————————————————————————————————————————————————

體路亞運直擊由亞聯工程、太陽國際資源有限公司及adidas全力支持!

image_pdfimage_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap