夏體硬足球隊專欄:假如可樂暉踢甲組



可能我經常係呢個專欄,將可樂暉有咁大吹到咁大,早排居然有個甲組球迷問我,假如有一日,可樂暉入選香港隊,我會唔會唔放人喎。

啼笑皆非。想澄清一下,其實一直以來我專欄裡面出現既可樂暉,只係我心目中既可樂暉,就我個人來講,我覺得可樂暉假如出盡奶力開掛爆seed的話,以業餘波、小型球水準黎講,佢係一個非常不錯既龍門,咁當然啦,奶力唔係時時有,seed都唔可以日日爆,要可樂暉長期保持佢既「高水」,係一件難事,好多人睇完我既專欄會覺得可樂暉係一個神級門將,睇完真人表演又覺得不過爾爾,其實唔單止其他人,我覺得我個人同其他隊友,對可樂暉既睇法都係有分歧有落差既,打個比喻:三國演義裡面既趙雲,神級事蹟一堆,但正史呢?拗到而家都仲拗緊。

所以呢,各位「可粉」,不妨將可樂暉當係武俠小說裡面一個大俠,甚至將佢當係一個虛擬角色好了,留一點想像空間,世界會很美好。

甚麼入選香港隊放唔放人?無可能既野就唔好問喇!

不過呢,如果真係有奇蹟發生,或者阿kim有眼無珠…咁我都會放人既,畢竟我都明白,作為一個球員,業餘好、職業好,能夠為代表隊上陣,都係無上光榮,而我雖然係一個間唔間就係FB出STATUS問候政府問候地產霸權問候自由行既香港人,睇落好似好想搣甩香港人既身份咁,但作為體育記者既我,其實都明白香港人應該支持香港隊呢個道理,所講既支持,「笨」唔係簡簡單單口講就算,而係要略帶少少唔計較甚至犧牲少少自身利益去支持先ok,我都明白,如果真係放可樂暉代表港隊,到時夏體硬無成績,個個都會「SMALL DOG」我,富足主又會乘機迫宮,不過有D野,係要擇善固執既。

越講越遠添,今日講到呢度啦,多謝收睇。

國足主
logo-dlm-small

image_pdf
image_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap