香港游泳代表殷浩俊網誌:Let’s go Frog !!



20130408-frog

過去的一個多月,發生左好多事,令到很多朋友都好擔心我。我失去左好多野,亦得到左好多!
大概兩個月前,我的右肩受傷了,當時真係好唔開心。右手不能提起,水只能用左手游同踢腳,有心但是無力,很想練好又用不到右手。

怪只能怪自己,唉!游水不能盡情發揮,唯有寄情於跑步喇。受傷期間,每日既活動就係物理治療,跑步、同落水游單手踼腳。失去了右手,令我更加珍惜我還能夠用到既東西,所以我唔開心左一排就重新振作,每次跑步都好認真,就算游左手也注意技術,現在左手既技術得到大大既改進,遲下練埋右手相信就可以有大幅度既提升。

可以話係塞翁失馬,焉知非福!

受傷往往是運動員的死敵,不論之前練得有幾辛苦,受傷之後又要重頭黎過。但係小小苦楚等於激勵,難唔到我地香港既運動員既!人總是失去才總得珍惜,既然都失去左,咁就唔好再唸了,當上了一堂寶貴的課,唔好再令悲劇重演。

現在我已經好番好多,至少可以用返右手游水!我亦同自己講,唔可以再令自己受傷,唔可以再咁頹廢,唔可以再令身邊既人擔心,重新振作!亞洲室內運動會仲有大概三個月,我相信我能操回之前既狀態,甚至比之前更加好!因為,無野係難到我既!!!

Let’s go Frog !! Let’s go Hong Kong Team !!

image_pdfimage_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap