【體路專欄】港超球迷有波睇 球員表現唔會曳



(圖:體路資料庫)

【體路專欄】等咗好耐,港超聯賽事終於開放俾球迷入場!作為球員坦白講感覺有啲陌生,話晒真係好耐無試過喺球迷面前踢比賽。而有球迷入場嘅感覺就好似……你無見一個朋友10幾20年,一見返大家都唔使講嘢所有回憶都湧現出嚟,就係呢種感覺,真係好正。

梁冠聰(右)(圖:體路資料庫)

踢波總會有過錯 尋求解決無得拖

自從足總(香港足球總會)宣布容許球迷入場後,電話好耐無出現嘅留波飛訊息不停彈出嚟。去到比賽當日,其實去到熱身同出場前一刻先再次意會到:「啊,原來今日有球迷!」今場比賽我繼續踢中堅位置,比賽頭10分鐘我哋尚算主導形勢,正當準備入局之際,對方兩次突如其來半解圍長傳,自己對落點預判出現誤差及身體對抗輸蝕情況下,間接令對手得到兩次進攻機會,好彩隊友幫忙化險為夷。成場比賽流流長,總有啲時候出現犯錯,問題在於能唔能夠即時搵出解決辦法。其後成場比賽我再無出現同類型犯錯,完場一刻除咗同自己講句well done之外,感受到自己又再成長咗少少,因為我喺比賽裡面搵啱解決方法,又可以記錄在案,日後作為參考例子。

(圖:體路資料庫)

經驗球員比青年球員場上表現更具穩定性,因為佢哋跌得多碰得多,過去嘅沙場經驗話俾佢哋知危機四伏之餘,更加話咗比佢哋知應該點樣拆解危機。人生入面你的而且確可以失敗好多次,比起願意失敗,我認為勇敢面對失敗係更重要。當你鼓起勇氣面對自己錯誤,面對自己不足之處,你會發覺其實好難受,好想逃避。但係只有你直接正視過錯或弱點,先可以搵到解決辦法,杜絕重蹈覆轍。

想了解更多第十四屆全國運動會香港隊資訊,請瀏覽www.lcsd.gov.hk/14NG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap