20140321-dlmsports

前幾日同波友踢完波打茶,有人拎少林寺方丈俾人告單野出黎吹水,內容就唔詳述喇,大概都係有咁耐風流,有咁耐折墮之類既風涼話,有口痕友仲叫我小心D,因為大家同樣都係足主,我都風流左咁耐,因住乜乜乜咁話。

我份人呢,就不嬲都唔鍾意落井下石,更加唔鍾意用d咩「獌、鏝、猁」等等形容其他人既愛隊,皆因做左體記咁耐,真係無乜見過邊隊出名、有成績、多人捧既球隊係無負面新聞既,就好似少林寺咁,先唔講方丈球圈內外有乜行差踏錯,單睇佢呢幾年搵番黎既前荷甲執雞王、前七小福甚至而家陣中既前國腳,都可以睇得出方丈有擺心思落香港足球,當然成績同效果未必同預期一樣,但諗諗啦,如果無左佢,隊隊甲組好似七十年代咁老細足球搞成世,對港甲黎講係咪一件好事呢?

正如當初人人提出既山雞計劃咁,其實一向墨守成規既態度,係要變既,而且唔係陰d陰d咁變,而係從頭到腳黎個大轉變,如果想變但又要左遷右就,咁出黎既效果就不倫不類,以往方丈既失敗在於佢自己識變,但帶動唔到其他人一齊同佢變,變左就好似大家出去踢波,你明知隊波戰術有問題,覺得應該好似巴塞咁圍住人黎攻,但其他隊友就驚死,縮晒後面死守,結果就係得你一個衝出去燃燒體能,中場斷纜,守果陣後面又爭個,咁場波踢落去真係無乜前境,比賽就越黎越WFC了。

今日(3月22日)就係我地記協盃分組賽最後一場,由於我地已經贏曬之前三場,故此今場波如無意外就算輸都好都一定出線,不過由於我地夜晚又要出戰nike5分站賽事,我地陣中又有大批球員因為公務同私事缺陣,所以d波友都話聽晚我應該係FB俾人插到開花,又或者會俾富足主拉出黎鞭屍。

鞭屍,又有乜所謂,只要你終有一日撈得掂,你就會覺得受過幾多辛酸都係值得,希望在明天嘛,加油啦王維基,加油啦香港人。

Comments