香港排球代表鍾偉時網誌:不一樣的大專盃



20140307-devinchung01
香港城市大學男子排球隊奪今年大專盃亞軍。(圖:香港排球代表胡樂勤facebook)

大專盃告一段落,城大男排最終得第二,不甘心,真的不甘心,回想最後第四局落後20:24之際打出一段小高潮追到25:24然後再被逆轉26:28,很可惜…

這是我第二年參加大專盃,部份主力仍然留隊,應該很大機會奪冠吧。加上,與隊友們磨合得七七八八,即使在小組賽中遇到強勁的對手亦無法阻擋我們爭冠的決心,共同進退…是基本啦!

對手中文大學有2名港隊主將,易子軒和蕭昌鴻,識於微時的港隊隊友,分別相識了10年和9年,由青年隊到香港隊,大家對大家的打法和習性十分熟悉,成為敵人實在有點兒不爽,不過球場如戰場,無分朋友。

回想過去幾年大學生活,我曾經諗過求求其其Hea左4年大專盃,平日做體能唉聲嘆氣咁過,結果上年就”瀨嘢”,永遠同鎚手作對,堅持己見,認為自己升啲波最適合大家既打法,當去到最後一場波既時候,就發現想補救已經太遲,根本無時間去配合。

無錯,呢個就係我,固執的鍾偉時。

比人批評點點點,跟其他Setter比下去,但我仍然覺得自己有自己既風格, 自己唔會比人差,但自從去年去完世界大學生運動會之後,真心覺得自己有好多不足。可惜,時間過得太快…

今年大專盃,無論做體能又好,練波又好,比左好多心機出黎,唔敢話做得非常好,不斷睇自己比賽既Video,應該點先可以做好啲,令到隊友次次一對一打得舒服啲。

場外既,年初提議去呀Sir屋企拜年,隊友大家多啲時間傾計,隊友關係好啲做乜都容易啲,練完波一齊食下飯打下機咁。

為左個決賽,前兩晚都喺屋企瞓,希望多啲精神應付場比賽,仲叫左爸爸黎睇波。

爸爸第一次睇我落場比賽(之前黎過一次但我喺Bench無機會落場)爸爸話「你打得好好,睇到好緊張,輸佐唔緊要啦,下次再黎過啦」最後,我忍到佢走佐先喊,喊唔係因為我輸,而係救唔到隊波,當最後20:24追到25:24我以為真係可以好似冠軍球會盃同馬拉松咁反勝,但最後我FF得太多…

大專盃決賽,唔好話失落大專盃冠軍,應該調轉講,同大專盃冠軍行近佐一步。

接下來的日子,希望自己更成熟。

image_pdfimage_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap