TPOHK_140303-1

【體路專欄】香港隊噚日喺石硤尾公園練波,同傑志踢左場友賽。

石硤尾公園,一般人都可以進進出出,香港隊就係咁樣同公眾毫無隔膜,係代表我們嘅足球隊。

石硤尾公園依山而建,呢座山平平無奇,球員日日都行幾廿級樓梯上去,都唔會發現有咩特別。
呢座山叫雞冠山,幾廿年前滿佈木屋,同對面既石硤尾邨球場乘載住無數嘅球星夢,個個放學後(或甚冇番學….)就飛奔落樓下踢波,幻想終有一日可以成為球星,帶領香港隊打入亞洲盃,甚至世界盃。
惟1968年之後,我地就冇再入過亞洲盃決賽週。

今時今日,雞冠山甚至整個香港都變了,冇變的惟那朦朧遠方的巍巍獅子山,以及永不磨滅既夢想,依然盤踞在這半島上。

TPOHK_140303-2

屬於我哋嘅香港隊

香港隊由港甲球員組成,佢地全部嚟自南華足球隊,尋日喺石硤尾公園練波。
石硤尾公園依山而建,盡頭係歌和老街同筆架山。
「年青的詩人,放下一刻的安息,跑上海外的高原,把種子撒下山岡,使烽火裡的詩群底旗幟,展開了新生的光芒。」- 1941年梁儼然 「小西湖之旅」。

唸新詩,講緊嘅山岡,正是石硤尾公園。
公園山上原本有屬於香港既小西湖,南華會遊藝部就於1937年攪過小西湖旅行團,比呢班球員早左77年黎到。

今日,我們就係嚟傳承種子,展開新生既光芒。
我地 出年去澳洲。

我地都係香港人。
雖然膚色唔同,語言唔同,族裔唔同。
但我們都係香港人,著得起呢件波衫,就係自己人。

TPOHK_140303-3

香港人支持香港人,不解釋吧。

Comments