傻人有傻福



【體路專欄】俗語有話禮多人不怪,上期富足主祝福完大家,今期點都要贈大家幾句:

祝各位

富貴迎春
足可圓夢
主宰大局
白吃白喝
痴心好報

有入場睇今屆賀歲盃既老友都應該覺得好滿足,事關公民昆卡聯隊唔單止第一日踢出水準,去到決賽一樣咁勇,睇住果d起勢話公民-6既朋友收皮真係充滿快感,當然,話無私心就假o既,公民足主貝生話曬都同夏體硬有好多計傾,同我又點止「有d交情」咁簡單呢?

正正因為貝生同我地成班隊友關係好,佢老人家o係賀歲盃決賽之後,邀請我地派代表同昆卡以及厄瓜多爾領事再加埋AET董事總經理張生o黎個飯聚聯誼,我同富足主雖然去唔到,但都不敢怠慢,派出老將小環率領黑龍波以及經典球員馬菲作為代表團,代表夏體硬出席宴會。

席間厄瓜多爾代表送左幾頂籐帽比我地做紀念,結果就出事喇…係我地陣中一直有「青山院長」之稱既小環,一見到頂籐帽就狂性大發,逼代表團一眾成員陪佢一齊扮葉問…

1508519_10152232315799804_1011475776_n

我諗起個情境都覺得失禮死人,點知厄瓜多爾班友見大家chok得咁行,就問我地係咪cos緊乜野明星,據聞黑龍波同馬菲都知出事,齊齊扮唔知行開,唯獨小環似乎飲多兩杯,佢居然走埋去答人:「Leaf Ask!」

咁有創意既答案,人地又點會get得到?當下果位仁兄為免尷尬,自己拆解Leaf Ask呢兩個字,點知又拆唔掂,以為有個Leaf字就覺得我地香港人好有環保意識,值得欣賞,於是就間接促成左公民同昆卡結盟。

傻人有傻福咪就係呢d!

國足主
logo-dlm-small

image_pdf
image_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap