馬拉松比賽服裝小貼士



20131015-marathon

上次講過”渣打香港馬拉松2014熱身小貼士”

今次就講下服裝小貼士喇~

渣打香港馬拉松服裝小貼士:
2月份雖然天氣仍然寒冷,我地係服飾上都唔可以馬虎嘅,除咗熱身時該穿多啲外套外,比賽時大家盡量穿得輕鬆一啲,以減輕身體負荷同方便呼吸。

一般我地建議著一啲專業嘅長跑短褲或者長褲,因為專業嘅運動服裝係寬鬆度、透氣性、減少對皮膚摩擦性等方面都比較人性化,可以好好地帶比跑步者舒適感。

係裝備方面,雖然馬拉松賽事沿途有水站,但總係人頭湧湧,大家或可以試吓帶有放水樽嘅腰帶、運動眼鏡等,係長時間跑步嘅過程中,我地需要經常補充水份,令到我地有更好嘅耐力、延長運動時間,而香港人經常忽視嘅就係運動眼鏡,因為馬拉松運動主要係戶外進行,運動眼鏡可以更好地避免強光的照射、減少眼部及神經疲勞感等。

至於休息方面,係進行馬拉松運動前要保證有充足嘅睡眠,可以更好提升運動表現力,發揮得更好,比賽之後都要有充足嘅睡眠,令到我地各方面嘅機能加速恢復、減少體力消耗過多而引起免疫力下降嘅情況。

另外係我嘅朋友仔嘅經驗中得出,佢地建議不論天氣話如果係雨天嘅話,佢地一般都會用那些”黑色垃圾袋”穿上身上擋雨,當雨水停下就交比附近嘅工作人員。

o拿o拿o拿~~16-02-2014渣打香港馬拉松就嚟㗎喇,你地準備好未呢~加油!!

想知更多體適能資訊可到我的Facebook Page “高級私人教練 Jerry Liu”,多謝支持!!

image_pdfimage_print
Share via
Copy link
Powered by Social Snap