踏入11月,NBA即將開鑼,相信好多球迷都必定準備好心情,去迎接自己喜愛既球隊或偶像於新一個球季有亮麗既演出。至於最引人注目既必定係Derrick Rose既復出,能否帶領公牛推倒由Lebron James掌舵既熱火皇朝。

談到Lebron James這名NBA球星,不禁令我想起近日於報紙內睇到既一則報導:

lebronjamesquote

對於是現役球員及教練身份既我,看到這番說話竟然出自一名世界級及萬人迷既NBA球星口中,確實百思不得其解。毫無疑問,於現今NBA當中,大帝占士既得分能力係毋庸置疑,但這是罰球表現欠佳,百分率低既理由嗎?

圖片來源: www.totalprosports.com

圖片來源: www.totalprosports.com

在一個好球員既角度看,於場上表現出了問題,第一時間是應該反問自己,糾正自己,改善自己,而不是將問題歸咎於對手、隊友或戰術上,推卸責任;至於在教練既角度看,此等言行會影響到日後學打籃球既小朋友思想發展,擔心他們會模仿個別NBA球星既自大言行,難怪現在我經常在小朋友比賽時,聽到他們各適其適的藉口去解釋表現不濟:「今朝測驗,尋晚溫書溫到好夜」;「對方犯規,球證又唔吹」;「未夠熱身,打多陣會好少少….」

所以為何人們經常說「Michael Jordan是一個偉大既球員;而Lebron James只是一個好球員」,能夠成為偉大既球員,除了球技出眾之外,個人既品德亦都相當重要,希望小朋友在鍛鍊球技之餘,思維既訓練亦都不能缺少。努力!

Comments