【英國青少年壁球賽】雷曉琳陳善鈺齊奪銅牌創10年最佳



雷曉琳(右)及陳善鈺(左)為港贏得兩面銅牌。
雷曉琳(右)及陳善鈺(左)為港贏得兩面銅牌。

【體路專訊】香港女子壁球小將雷曉琳及陳善鈺,雖在英國青少年壁球公開賽兩個組別四強落敗,無緣決賽,但隨後雙雙於季軍戰報捷,攜手勇奪銅牌,這亦是港隊在此項享負盛名的賽事近10年所獲最佳成績。

陳善鈺於女子15歲以下準決賽以2:3(6:11、11:4、12:14、11:8、10:12)僅負埃及對手Nour Abouelmakrim,幸在季軍戰以3:1力克馬來西亞的Jessica Keng,保住銅牌,她賽後表示:「好開心第一次參加呢個比賽就可以攞到第3,多謝教練,令我攞到唔錯嘅成績,但係Semi final嗰場可以打好啲,輸咗之後我有啲後悔,因為我明明可以贏到,但係就把握唔到呢個入final嘅機會。我同季軍戰對手第4次交手,之前3次都輸,所以今之贏咗之好開心。希望下次再有機會參加British Open,可以得到一個自己一啲後悔都無嘅結果。」

陳善鈺(中)
陳善鈺(中)

女子17歲以下組方面,現屆香港青少年女子冠軍雷曉琳四強以1:3(11:8、9:11、7:11、8:11)向埃及Hana Motaz Ayoub稱臣,銅牌戰面對Habbiba.H.Saadallah,兩度領先被兩度扳平,但決勝局頂住壓力,最終以3:2(11:4、11:3、7:11、6:11、11:8)奏凱名列季席。「呢個比賽好難打,之前3年我最好都只係入到八強,今年可以突破打入四強真係好開心,呢個獎令我明白努力係唔會白費,所以我以後會更加努力去練習。」雷曉琳說。

雷曉琳(中)
雷曉琳(中)

資料來源:香港壁球總會

國泰、Germagic及Canon 全力支持體路東京奧運之旅。由2019年10月至2021年8月期間,國泰、Germagic及Canon將全力支持體路直擊香港奧運運動員「Road To Tokyo」之旅,體路「Road To Tokyo」專頁現已面世,立即Click入呢度,一齊 #撐起港隊。
Share via
Copy link
Powered by Social Snap